jurassicpark

Den spännande känslan var början på filmen. Det visar vad heter, ön och hur långt. Ön heter Isla Nublar och det ligger 20 mil väster om Costa Rica i Central Amerika. Bra musik och ljud och duktig skådespelare. Helikopter turen är också spännande, flyger mellan bergen och landningsplats. När jag var liten var det mest spännande att se Brachiosaurus som ärter växter från ett hög träd.

 

Innan jag avlutar den här jag ska säga några saker:

Jag såg filmen för första gången när jag var liten. Hur gammal var jag minns jag inte. Jag minns att en del scener var spännande och läskiga. Jag blev galen i dinosaurer och samlade massa leksaker och lekte ute på landet. Alla barn är galna i dem och drömmer om att de fanns på riktig, det gjorde jag också.

 

Jag har kvar VSH kassett på landet men hemma har jag DVD. Inne i kassetten fanns lite saker men hur många minns jag inte alls, par saker minns jag och har kvar och det är en karta och en armklocka.

 

Medan jag var en tonåring lekte jag mig själv eller med min kompis som dinosaurer, mest var vi Velociraptor. Ibland kan skogar vara mycket likt en djungel. I närheten om min gamla skola hittade jag en perfekt lekplats som jag lekte Jurassic Park i timmar. Idag finns den inte kvar.

 

Det var nog allt för mig. Nästa gång fortsätter vi nästa film: The Lost World: Jurassic Park.

Jurassic Park

 

Filmen tog premiär i Sverige den 3 september år 1993. USA kom den 11 juni 1993, de började tidigare innan den kom hit. Filmen regisserades av Steven Spielberg. Början på 1990-talet bestämde Steven att göra en film om dinosaurer. Han fick idén från en roman ”Urtidsparken” som skrev av Michael Crichton. Enda felet till filmen var dinosaurer. Steven ville göra de så levande så möjligt, exakt som de levde för många år sedan.

 

Han kollade i andra filmer om dinosaurer. Det mesta var gjord med Stop motion av lera från början av 1900-talet. Göra en film av lera ser tyvärr inte så verklig ut.

 

År 1991 fick Steven nya tips av några killar som gör datoranimering. De berättade om ett gammalt program som heter CGI ”Computer Generated Imagery”. Det finns några filmer som har använt samma program. De gjorde ett test om en T-Rex som promenerade och Steven blev mycket nöjd. Jag tycker att den liknar nästa verklighet, ungefär 90 procent, eller vad tycker du?

 

År 1992 var allt klar. Teamet tog ett flygplan och flög till… Nu ska jag berätta vad filmen var utspelad? Det är inte Isla Nublar som boken utspelar sig på, utan alltså Kauai och Oahu i Hawaii. Det ligger ca 4 200 kilometer om Los Angeles i Kalifornien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men en sak till som jag tyckte var otrolig. Den 5 september år 1992 blev filmen tvungen avbryta då en orkan närmade sig Kauai. Teamet och skådespelare tog skydd i en källare medan stormen varade i åtta dagar till den 13 september. Filmteamet filmade lite av stormen så att den kom med på nyheter. Det finns några par scener i Jurassic Park om en flodvåg som slog och över vägspärr vid hamnen. Tänkt att i boken handlar exakt om en orkan som närmar sig Isla Nublar. Orkanen fick namnet, Hurricane Iniki. Det kom in på södra sida. Stormen hastighet var över 230km/h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag och mina föräldrar har varit i Kauai vid sluten av februari år 2014. Vi har åkt på en guidebuss från storstan Lihue till Hanalei i norra Kauai.

 

De visade några platser som har visat på filmer för några år sen. Jag kändes igen några platser som: Jurassic Park och Indiana Jones. Inte nog med det. Jag och mina föräldrar flög helikopter till ett vattenfall, Manawaiopuna Falls som är landningsplats för helikoptern i början av Jurassic Park.

 

Idag finns den inte kvar och byggnader från andra scener är också borta, det är inte så svårt att hitta platser. Om det skulle bli svårt kan ni söka på olika hemsidor på Internet. I närheten om vårt hotell låg en mataffär. Där upptäckte jag en bok som visar som vi var på guidebussen. Boken heter, “The New kaua´i Movie Book”. Skrevs av, Chris Cook, Fotograf, David Boynton. Mycket spännande och då vet man mer men tyvärr kan jag inte läsa engelska men jag är mycket nöjd.

 

 

 

Nu jag ska berätta om några av mina favoritscener:

 

Det bästa är, kontrollrummet. Där visar massa datorer, jag är intresserad i datorer. De finns inte kvar idag och min far som är lite expert berättar att de inte är virussäkert. På YouTube visar några scener som gjord av cyrix9445

https://www.youtube.com/watch?v=-OhLl0tdLVA

 

Det finns även ett program om Ray Arnold försöker starta säkerhetprogram dyker upp en hackning av Dennis Nedry. Den programen är ingen film, den kan du göra själv men tyvärr kan man inte göra vad som helst. Man kan göra som på filmen. Porgrammen är helt ofarliga. Om du inte vet hur man gör kan du trycka på About får du lite tips och hjälp. Sidan är totalt på engelska. För mig är det riktig lätt, jag var varit på sidan många gånger.

https://jurassicsystems.com/

 

Av Mattias