historia

Täbys Historia Del I

 

•När bildades Täby?

Ungefär 10 000 år sedan i Stenåldern var Täby täckt av tjockt istäcke. Sen omkring 4000 år sedan kom värmen och isen smälte och då var Täby fullt av öar och skär. Vidare till bronsåldern bildar mer land och vatten nivå sjunker. Det fortsätter fram till idag.

 

•När kom första människa?

Det vet jag inte? Det som jag har hittat i datorn är att forskare har hittat grejer som verkar vara från sluten av stenåldern.

 

•Täby Kyrka

Täby Kyrka ligger i som idag kallas Täby Kyrkby i norra delen på Kyrkvägen 7-9. Kyrkan byggde redan på 1200-talet på medeltiden. Mer vet jag inte men det som jag kan säga att baksida finns två delar till en runsten och år 1991 i november fick jag namnet. Jag minns att mina släktningar filmade.

 

•Täby Kyrkby

Många år sen var Täby ett lite land och då kallas det Täby Socken, mycket lik att komma från Småland. Det finns en hel del bilder av staden Täby som idag kallas Täby Kyrkby på 1900-talet. Rester i västra, östra och södra delen av Kommunen var fullt av bondgårdar, hyddor, stugor och lite mer men inga lägenheter.

Idag har det förändrat jätte mycket men det finns lite som fanns på 1900-talet. Ex. brandstadion, kyrka, tågstadion och lite mer som jag inte minns.

 

•Rönninge By

Rönninge By är en liten gård som ligger vid Rönningesjön i östra delen av Täby Kommun och närheten om Hägernäs. Redan på 1900-talet borde människor där med djur: kor, hästar, får, getter, grisar, höns och kaninger. Idag står den kvar men sen stod Rönninge By övergiven och förfallet för familjer har flyttat därifrån. År 1954 planerar att riva gården och bygger småhus istället men sen får de inte det. Istället rustar upp som såg ut på 1900-talet. Idag står de kvar och ny familj har flyttat in. Om du skulle undrar hur såg en bondgård för länge sen kan du besöka Rönninge By. Där kan man se hur det såg ut.

Jag gillar Rönninge By! Det känns som att jag har backat i tiden.

 

Av Mattias