historia3

Täbys historia del 3

Täby centrum

 

Hejsan! Nu ska jag berätta om Täby Centrum! Hur allt började innan köpcentrum fanns i Täby kommun.

Ni som är gamla kommer säkert ihåg, den 26-29 september år 1968 invigdes centrumet och blev ett känt köpcentrum med cirka 20 000 besökare per dag. Det är första inglasade centrumet. De kallades ”Framtidens centrum”. Men för länge sedan på 1900-talet låg en stor lada där.

Under 1960-talet började bygget. Ladan rivs och efter några år var centrum färdig byggt. Men då var centrum inte så stor än idag. Tur finns några bilder av Stora Torget som jag kallas finns kvar i nätet. Så jag vet hur det såg ut. Mycket annorlunda än idag.

 

Under 1980-talet planerar om att göra Täby Centrum större och år 1991 blev utbygget klart med tre plan. Jag kallades det, Hallen.

Jag föddes våren år 1991 och borde i en lägenhet i Grindtorp. Jag har varit i centrum miljarder tals gånger och har massa minne. Det som jag kan säga bland mina minnen var att det var alltid fullt med bilar på parkeringen att min pappa hade svårt att hitta en ledig plats.

 

Under 2010-talet planerar omigen att göra centrum ännu större. År 2013 invigdes en ny hall som jag kallas Nya Stora Torget. Jag minns när jag klev in där för första gången när jag var fredagledig från jobbet. Senare invigdes en till hall som jag kallas Nya Hallen.

 

Idag 2015 var utbygget klart. I tidningen ”mitt i Täby” beskriver att det är största köpcentrum än någon annan i hela Sverige. Men jag vet inte om det är riktig sant. Det är lite osäkert.

 

Den gamla parkeringen finns inte kvar för nu står fyra lägenheter från fyra byggförartag. Andra sidan finns parkeringen fyra våningar, under marken och upp där busshållplatsen låg en gång för länge sen. Nu står hållplatsen vid sidan om centrum i utgången A och B, närheten om tågstationen, Roslagsbanan.

 

Innan vi avslutar i detta artikeln ska jag berätta lite om, vad jag tyckte om centrumet?

Det är lite blandat men jag tycker det är trevlig att vara i centrum. Jag är där inte så ofta. Om man är där varje vecka tröttnar man. Allt är samma saker. Det tar flera veckor eller till och med månader tills det kommer nya saker i affärer.

 

Det bästa minne i hela mitt liv var om en julgran som stod i Gamla Stora Torget som jag kallar idag. Längst upp var några figurer från Disney, Musse och hans vänner men det kan jag inte minnas.

 

Av Mattias