historia4

Täbys historia del IV

Arninge, Hägerneholm och Ullna

 

Norr om Täby, närheten om Österåkers Kommun ligger Arninge. Det är en handels- och industriområde. Bredvid det ligger Hägerneholm och Ullna. Jag jobbar i Arninge på ett hunddagis. Jag ska inte berätta om mitt jobb! Jag ska berätta långt innan Arninge fanns.

 

Jag har forskat väldig mycket om det, men del vet jag ingenting. Jag berättar det som jag vet.

På forntiden var områden tomt, mest var ängar och skogar. Det sägs att del människor och byggarbetare har hittat flera stenhögar från järnåldern. Jag har en liten tidningsartiken från ”Mitt i TÄBY” år 2013. Man kan tro att det ha bott folk där för länge sedan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Någonstans på 1900-talet fanns en bondgårdområde som heter Hägerneholm. Mer vet jag inte men himla tur hittar jag några flygbilder över Hägerneholm och ridbanan på ängen. På bilden hittar jag ingen av Arninge men jag hittar platsen där Arninge står idag. Det slog mig att där Arninge stod, låg en enorm äng och lite skog. I början trodde jag det låg en enorm skog som Skavlöten.

 

När första bygget i Arninge vet jag ingenting. År 1984 tog första spadetag av Arningevägen, exakt var de gjorde spadetaget vet jag ingenting. Det finns en bild från en bok som heter: VÄGNAMNEN I TÄBY. Skrev av: Jonas Ferenius, från 1990-talet. På bilden finns en sylt men vad som stod är lite tyvärr suddig och svårt att läsa.

 

Nordväst om Arninge finns en backe som heter Ullnabacken. En gång var en skidback och varje vinter kom cirka 85 000 skidåkaren. Nu finns det inte kvar och idag växer backen. Jag har sett flera lastbilar fraktar jord. Hur högt kommer att bli, vet jag inte. I närheten finns en områden som heter Ullna. Där finns en golfbana mellan Täby och Österåkers Kommun. Inga bostäder, det vet jag inte. Jag tror det finns några stugor och hyddor. Idag är det full fart i bygget för det håller bygga massa bostäder i olika former och färger. Jag har sett hur dem byggdes och jag har tagit massa foto så folk ska minnas hur dem byggdes.

 

Flera bostäder är färdigbyggt och människor har flyttat in. Fler områden som ska byggas har inte börjat än. Jag är förbered att fota så fort byggen börjar. Närheten om affären COOP FORUM funderar att bygga en tågstation på andra sidan om motorvägen E18. Jag har sett en bild i ”Mitt i TÄBY” och Tibble bibliotek.

 

I ”Mitt i TÄBY” beskriver om att bygga tunnelbana till Täby Kommun och slutstation är Arninge. Tyvärr kommer nog att dröja väldig länge när tunnelbana börjar bygga. Byggen är otroligt dyrt och politiken är inte överens om man ska bygga eller inte. Roslagsbanan tågstationen kommer att bygga. Exakt vet jag inte.

Det var nog allt om Arninge, Hägerneholm och Ullna.

 

Nästa artikel funderar jag skriva om: F2-Hägernäs, Ytterby Roslags-Näsby eller vad jag har något att berätta om.

 

 

Av Mattias