kontiki

Kon-Tiki

 

Ni har säkert hört Kon-Tiki, en gammal flotta som korsade i Stilla Havet med norrmannen Thor Heyerdahl med sina fem medhjälpare för att bevisa att Polynesien har korsad från fastlandet Sydamerika till öarna på forntiden.

Jag kan inte hela historien men jag gör allt vad jag kan.

 

Tiki betyder Solguden. Jag vet inte om det om det är en Man eller Kvinna. Det sägs att Tiki har seglad en flotta till Franska Polynesien i Stilla Havet. Många forskare är inte riktig säkert om det är san eller saga. Thor tror att det är sant. Han har forskat mycket om det i många år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

År 1937 flög och seglade Thor och hand fru Liv till en liten ö som heter Fatu Hiva i ögrupp Marquesasöarna i Franska Polynesien. Det var hans första expedition. Bland djungel visar hövdingen ett stenansikte av Tiki. Han tror att Tiki korsade i Stilla Havet. Thor och Liv stannade på ön i över ett år.

 

Ett år efter Andra Värdskriget, 1946 i New York i Amerika säger Thor att fortiden har korsad Stilla Havet men tyvärr tror ingen på honom. Det finns inget bevis och man hade inte böcker och papper på den tiden.

Nästa dag utanför en krog träffar han en annan norrman, Herman Watzinger, hans var försäljare för kylskåp i stan. Han vill så gärna följa med Thor till expedition för att bevisa att det är sant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thor byter ut flygbiljeten till Oslo för att fira jul med sin fru och sina bara. Istället ska Thor och Herman flyga till Lima i Peru i Sydamerika och där ska de bygga upp flottan och segla västerut mot Franska Polynesien. Samma kväll ringde Thor till Liv och berättade. Hon blev mycket besviken. Nu får hon fira jul själv med barnen.

 

I Lima hugger Thor ner tjocka trä och fraktade till hamnen. Flera veckor senare träffar Thor sina medhjälpare som ska följa med. Thors bästa vän, Erik Hesselberg. Knut Haugland och Torstein Raaby, år 1943 var de soldater som arbetade med britterna och slog tyskarna under en operation som kallades Vemork-operationen i Rjukan i Norge.

 

De fem byggde upp flottan och långsamt börjar bli färdig. De bygger exakt som forntiden: rep utan spik eller ståltråd, det skulle bli fusk. I hotellen där Thor och medhjälpare bodde. Thor satt och monterar en filmkamera. Snart dök upp sjätte och det var en svensk, Bengt Danielsson. Han hjälpte Thor hur man använder kameran och säger att de kunde göra en dokumentärfilm. Undertiden de dagarna filmar de som finns kvar i arkiven i Norge.

 

Den 28 april år 1947 var flottan färdig och redo att avgår. Hela världen hälsade de lycka till. På segel är en bild av Tiki som Erik har målad.

Under färden upplever de massa stormar och hajar simmar och otrolig många olika fiskar simmar nyfiken och bygger bo i träd.

101 dagar senare den 7 augusti samma år närmar de Raroia i ögrupp Tuamotuöarna i Franska Polynesien. Idag står den inte kvar. Det förstörde av bombtest för många år sedan. Nu har Thor bevisad att allt är sant som forskade inte trodde. Nyheterna sprider om Thor och hans expedition som bevisar att Polynesien seglade från fastlandet till Franska Polynesien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det dröjer inte så länge böcker sprider i hela världen på massa språk. 1949 kom en svensk bok som skrev av Thor, översättare Bengt Danielsson.

Idag står flottan på ett museum som heter Kon-Tikimuseet i Bygdøy i Oslo. Jag har varit där på sommaren år 2015. Det var häftigt att se. Tyvärr är en exakt kopia men det såg så äkta.

 

59 år sedan år 2006 planerar en norrman som heter Olav Heyerdahl, Thors sonson. Han planerar en återskapa som Thor gjorde. Olav och hans medhjälpare: Tre norsk, en svensk och en peruansk. ”Torgeir Higraff (ledare). Bjarne Krekvik (kapten). Øyvin Lauten (verkställande direktör) Anders Berg (fotograf). Roberto Sala” Tillsammas är det sex personen. Lika mycket som Thor.

 

Den 28 april år 2006 av gick de från Lima i Peru. De behandlande samma sätt som Thors färd men inte så mycket hajar. 70 dagar senare den 7 juli samma år var de framme vid en ö i Franska Polynesien. 30 dagar snabbare än Thors färd som tog 101 dagar.

 

Det finns en dokumentärfilm i YouTube om deras färd. Filmen är på engleska med texter. https://www.youtube.com/watch?v=29waAjmbO2w

Det var nog allt jag vill berätta om. I nästa avsnitt av ”Mattias Fakta och historia hörna” ska jag berätta om Thor Heyerdahls andra expedition: RA I och RA II.

 

Av Mattias