raii

Berättelsen om Ra I och Ra II

Ni har säkert hört om RA 1 och RA 2? Det är en vassbåt som korsade Atlanten med norrmanen Thor Heyerdahl med sina 6 medhjälpare för att bevisa att egypterna har korsad från fastlandet Marocko i Afrika till en ö via Amerika.

Jag kan inte hela historien men jag gör allt vad jag kan.

 

Ra betyder Solguden. Jag vet inte om det om det är en Man eller Kvinna. Forskare vet inte om det är san eller saga. Thor tror att det är sant. Innan han byggde upp letar efter en ritning om hur exakt såg det ut på den tiden. Han tittar på gamla, bilder, prylar och modeller på ett museum i Egyptens huvudstad Kairo. En finlandssvensk Björn Landström. Han har expert på egyptiska fartyg. Han ritar en ritning av vassbåten och ger till Thor.

År 1969 började byggen. Platsen var Egypten där forntiden byggde. Thor och byggare, byggde vid foten av Cheopspyramiden. Sen det var färdig lastar på en lastbil och körde iväg till nordvästra delen av Afrika i Marocko. Den 25 maj år 1969 i staden Safi i Marocko avgår vassbåten. Många människor samlade vid hamnen för att hälsa hela teamen lycka till.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besättning på RA I var: Norrmannen Thor Heyerdahl ”ledare”. Ryssen Jurij Senkevitj ”skeppsläkare”. Amerikan Norman Baker ”navigatör och telegrafist”. Mexikan Santiago Genovés ”förrådsförvaltare”. Egyptisk Georges Sourial ”Undervattenexpert”. Tchadisk, Afrika Abdullah Djibrine ”papyrusexpert” och Italisk Carlo Mari ”filmfotograf”. Tillsammans blev sju. Med sig var en apa, några höns och en and.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vassbåten gungar långsamt via, Marocko, Westen Sahara, Kanarieöarna, Kap Verde och ut över Atlanten i riktningen västerut. Båten gungade riktig mycket men rörde sig mycket långsamt. Det var inte så blåsigt. Apa hoppar och skrek otålig. En vecka innan man skulle ha nått de Karibiska öarna börjar båten långsamt sjunka. Repen längst fram som ska hålla har gått av att den lutter ner mot vattnet. Vatten tränger in i vassen. Den 18 juli samma år sjunker allt mer med kraftig slagsida och besättningen kunde inte laga. Tur gick de hjälp med en båt. Med den kom Thor och hans besättning fram fastlandet men vassbåten sjönk och ligger kvar idag i havsbotten. Resan tog 54 dagar på 5 000 kilometer. Nyheter sprider i hela världen om deras misslyckades färd men Thor ger aldrig upp. De ska försöka omigen och den här gången måste de komma fram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hela besättningen reste tillbaka till Egypten i Afrika. Vassbåten byggare var inte afrikanare den här gången. Istället hjälp av sydamerikanska indianer från Titicacasjön mellan Peru och Bolivia. Samma sak lastar båten på en lastbil och iväg till Safi i Marocko.

Den 17 maj år 1970-talet avgår de. Hela världen håller tummarna att de kommer fram. I denna resa har Thor fått två nya besättningar. Abdullah Djibrine fick inte vara med, han var inte rätta personen. De två personer var en Japan Kei Kei Ohara ”fotograf”. Och Marockansk Madani Ait Ouhanni. Tillsammans blev åtta.

 

De seglar samma ström och lika fort som förra. Den är gången var de noga så det inte går snett. De fick även slänga del grejer och Egyptiska vaser så det inte blir för tungt. De kastade inte som är viktigaste: radio, kompass, kartor och mycket annat. Båten sjönk lite men flöt fortfarande. En dag seglar de rakt in i en storm och vassbåten flöt över vågorna och då efter en enorm våg gled åt sidan men tur sjönk inte. Det var riktig hemsk tyckte Thor och hans besättning.

57 dagar senare, den 12 juli samma år. Sammanlagt 6000 kilometer ropar på tornen ”land i sikte!” Det blev en riktig fest ombord. Alla jublar, kramar, dansar och skrek av lyckan. De seglar in i hamnen vid ön, Barbados i Västindien.

 

 

Hela världen skriver om deras lyckades färd. Nu har de bevisad att forntiden har korsad från Afrika till Amerika. Idag står vassbåten på Kon-Tikimuseet i Bygdøy i Oslo. Den såg lite större än flottan Kon-Tiki, tycker jag. RA I finns inte, utom en lite modell.

 

Av Mattias