Parkour

"Miljön och infrastrukturen är inte anpassningsbar det är istället upp till en själv hur man möter dessa hinder"

Att ta sig från A till B.

Parkour är en fysisk och psykisk träningsmetod som skapar möjligheten att överkomma fysiska hinder men även de mentala hinder.

Inom Parkour involverar det rörelser och tekniker som kan underlätta extrema situationer, till exempel om individen blir jagad av någon/något eller om man vill nå en önskad plats på ett snabbt och smidigt sätt. Parkour kan utövas i alla miljöer. Det mest vanliga är inom storstäder då den urbana miljön har höghus, betongfasader, och andra anläggningar att erbjuda.

 

 

 

Vad är Parkour? Parkour är mer en disciplinerad träningsform ”The Art Of Movement ”konsten av rörelser” än en tävlingsinriktad sport.

 

De fyra viktiga spår som definierar Parkour är, utomhusträning, frihet av val möjligheter, att vara i konstant rörelse, variationer av rörelser som är baserad på de ”tio familjerna” som är grundrörelserna som har existerat hos människan i flera tusen år.

 

1800-talet skrev George Hebért en bok på franska som hette Méthode Naturelle, naturliga metoden på svenska. Hebérts bok kom senare att inspirera de som blev grunden till ökända gatusporten Le Parcour. Kända personer inom Parkour: George Hebért 1800-talet, Raymond Belle - 1900. David Belle, Sebastien Foucan, Yamakasi, 1980-idag.

En tidig bild på några av de kanske allra första utövarna. Det är mycket troligt att dessa män tränar upp sin mentala förmåga genom att befinna sig högt uppe på ett tak. När bilden är tagen är rätt så oklart däremot skulle man kunna tänka sig att den är tagen i början på 1900-talet då kameratekniken blev mer tillgänglig.

 

George Hébert 1875-1957 Fransk officer, filosof och idrottslärare under första världskriget.

David Belle 1973-

Son till Raymond Belle tog vidare faderns träning och med sin grupp "Yamakasi" vänner i hemstaden Lisses formade de tillsammans det vi idag kallar för Parkour, diverse rörelser och namn på de.

Parkour för mig är en ny sorts livstil där man rör på sig på ett helt nytt sätt och samtidigt har otroligt kul när man håller på!

 

Själva träningen har inte bara förbättrat mina livskvalitér men även mitt självföretroende som senare kan bli en livsavgörande faktor då denna sorts träning kan vara farlig i flera moment.

Alturismnen som är grundfilosofin bakom Parkour har stärkt mitt solidariska tänkande och öppnat upp mitt sinne för att föra vidare kunskapen till andra utan få någon sorts belöning tillbaka. Parkour för mig är livsfarligroligt och därför vill jag fortsätta med det så länge som möjligt!

 

 

Jag för fem årsedan. Detta var vintern 2010 och jag hade nyligen börjat i en grupp som tränade Parkour varje vecka. Bilden är tagen vid Medborgarplatsen i Stockholm, vår mötesplats varje söndag.

Handledare Jesper intervjuar Jaro för att få reda på mer om hans parkour-liv.

 

Berätta lite om dig

Jag heter jaroslav, jag är 20 år, och jag har parkour som min livstil.

 

Vad betyder träningen/sporten för dig?

 

Det betyder att det är en livsstil för mig så jag håller inget schema utan jag går mer på känsla och humör.

 

Hur blev du inspirerad?

 

Som liten fick jag min inspiration från en skådespelare vid namn Jackie Chan. Hans skicklighet som kampsportsutövare och stuntman fick mig att bli intresserad av liknande upplevelser. I grunden är jag är väldigt inspirerad av asiatiska träningskulturen – att vara flexibel, snabb, smidig.

 

Handlar det hela om adrenalinkicken för dig?

 

Det gör det inte. Den är farlig inom det här. Det kan bli en distraktion och kan leda till skador och farliga situationer. Man är ute efter en harmoni, att hitta sig själv och få själslig ro genom att ta sig genom olika hinder.

 

Varför just denna sorts träning?

 

Vill man nå en sorts harmoni utan att behöva träna kampsport så kan detta vara ett alternativ då man får samma typ av känsla i kroppen som med kampsport. Det ger dig självförtroende och en stark mentalitet.

 

För- och nackdelar med träningen?

 

För att jag mår bra av det. Jag finner ro i det jag gör samtidigt som jag lär känna nya människor med samma intresse runt om i världen. Ger också ökad kunskap om min egen kropp både fysiskt och psykiskt. Du blir proffs på dig själv. Negativt är väl att folk i en närhet är oroliga för en pg.a de allvarliga riskerna som kan ske med vissa moment.

 

Några favorit rörelser eller moment som är extra underhållande inom Parkour?

 

Jag gillar att springa upp för väggar, göra volter, min favoritvolt är sidovolten. Jag gillar allt men bland mina vänner är jag känd för mina sidovolter.

 

Nämn några inspiratörer inom sporten?

 

David Belle, fransmannen. Jackie Chan.

 

Varför ska andra träna parkour?

 

Ett bra, roligt alternativ till andra sporter som inte är tävlingsintriktat, utan fokus på dig själv istället.