riksarkivet

Besök på Riksarkivet Arninge

Vi på Redaktionen var nyfikna på vad man gör på Riksarkivet i Arninge så vi bestämde oss för att ge oss ut på vårt första reportage till Riksarkivet och lära oss om deras arkiv!

Vi träffade två personer som jobbar på Riksarkivet för att få berätta för oss om deras arkiv.

 

Det var det här dom berättade:

 

Riksarkivet är en kulturmyndighet som tillhör kulturdepartimentet, som tidigare var en statsförvaltning. Riksarkivet har funnits i olika former sedan 1600 talet och går under ”arikivmyndighet”, som lyder under arkivlagen. Arkivmyndigheter har hand om statens handlingar t.ex. regeringsbeslut och skolbetyg.

 

När en myndighet läggs ner tar arkivet emot handlingarna. Riksarkivet tar även emot handlingar från olika föreningar, t.ex. Räddabarnen, idrottsföreningar, etc.

 

 

Riksarkivet Arninge är en av de största internationella arkiven, och är den största i norden. Riksarkivet har en miljon kartor och en miljon ritningar från bl.a SJ och landmäteristyrelsen. Kartor och ritningar som går tillbaka ända till 1600-talet.

 

Det finns flera olika arkiv, bl.a Landsarkivet som finns i olika städer T.ex. Visby, Uppsala, Östersund. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Olika arkiv har olika material, T.ex. finns det medeltidadokumnet i huvudkontoret, och dokument från 1900talet på riksarkivet i Arninge och även orginalhandlingar och Centralahanteringar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arninge har funnits sedan 1995, först var arkivet till som en depå , sedan kom forskarsalen och annat till. De får in handlingar från gamla myndigheter, T.ex.gamla kyrkböcker som användes för att folkbokföra. Sverige hade folkbokförings skyldighet förr och som ett resultat av detta har Sverige ett väldigt unikt och suveränt folkbokföringsregister. Kyrkan har välbevarade kyrkböcker där de förr dokumenterade när en person hade föds, komfimerats och sen dött. De använde sig också av husförhör för att dokumentera om personer, som en myndighetskontroll. All denna folkbokföring togs hand av kyrkan fram till 1991 när skatteverket tog över detta.

 

För att använda dig av riksarkivet, måste man veta när och var personen föddes och namnet på personen.

 

Det är gratis att använda arkivet på plats men om man använder hemsidan behöver man ett abonnemang.

 

Arkivet ligger i Arvinge i Täby och alla är välkomna dit!

 

Samtliga bilder tagna av Alexander

Skribenten Alexander berättar…

Vi fick se gamla dokument med nästan all möjlig förfluten information. Adresser, kartor, ritningar, osv...

Allt fanns på stora hyllor med långa korridorer. Allt i mycket stora lager i flertal kategoriserade efter år och ämne.

Det intressanta tyckte jag var att se hur gamla dokumenten var.

 

 

Skribenten Magnus berättar…

När vi kom in till riksarkivet så möttes vi utav två personer som arbetade där.

Dom tog med oss in i ett rum där de berättade lite om deras verksamhet, vilket år det startades, och hur man släktforskade m.m.

 

Sen tog de med oss på en rundtur kring omgivningen.

Där visade de oss gamla kartor, ritningar och böcker från 1600-talet.

Det som jag tyckte var mest intressant var att se gamla kartor och ritningar ifrån förr i tiden.