optimera

Tips för optimal datoranvändning

 

Nerladdning av third-party komponenter/program.

När du laddar ner och installerar program eller tillägg kan det innehålla PUP:s (Probably Unwanted Programs) som i smyg utnyttjar din dator som värd för egna ändamål. Vanligtvis kan du kryssa av tilläggen under installationen, men inte med alla. Gratismjukvara har potentiellt större risk att innehålla PUP:s eftersom de är sponsrade.

 

Undvik att köra Program (EXE-Filer) direkt från internet om du inte är helt säker på vad det innehåller.

Vanligtvis är det virus som progressivt kapar din dator eller ställer om den för sitt egna behov.

 

Med min erfarenhet försökte jag fixa en piratkopia av ett antivirusprogram. För att knäcka demoversionen var jag tvungen att ersätta vissa filer.

Jag drog slutsatsen att filerna innehöll virus som triggas av mitt eget antivirus så snart som jag skulle ha ersatt filerna.

Filerna med andra ord var ‘malware’ som skulle ha aktiverats med min hjälp genom att inaktivera mitt antivirusskydd och på så sätt låta viruset utföras ohindrat.

 

 

Ha koll på vilka program du har.

Installerade program på din dator kan du hitta i Kontrollpanelen > Program. Alla program behöver inte installeras för att fungera och kan därför inte synas i listan. Ha koll på vilka tjänster som körs.

 

Tjänster är program som startas samtidigt med datorn. Jag själv är inte helt säker på vilka tjänster som är onödiga eller ej på min egen dator.

Alla tjänster är inte nödvändiga trots att de kommer tillsammans med operativsystemet. De kan lika gärna vara sponsrar eller uppdateringstjänster för program du inte använder.

 

 

Degfragmentera.

Degfragmentering utförs från kontrollpanelen och går ut på att sortera och gruppera data som hör till varan. Det gör datorn snabbare.

 

 

Tips på tillägg för din webbläsare.

Adblock Plus är helt gratis och blockerar all irriterande reklam på alla sidor. T.ex. Helt reklamfritt på Youtube oavsett video.

 

 

Tips på Antivirusprogram.

Avast Free Antivirus, Malwarebytes och CCleaner. De använder i alla fall jag.

 

Av Alexander